ریزش موی آندروژنیک یا از دست دادن ارثی مو
مو در ماه به طور میانگین 2/5 سانت رشد میکند. همچنین ریزش ۶۰ تا ۱۰۰ تار مو در روز امری طبیعی محسوب میشود؛ با این وجود ممکن است در حین شستشو و آرایش تعداد موهای ریخته شده در روز دو یا حتی سه برابر شود. در هنگام شستشو و شانه زدن به موها و آرایش آنها، تارهایی که در آستانه ریزش هستند تحریک شده و ممکن است ریزش پیدا کنند؛ که این مسئله هم کاملا طبیعی میباشد.
با وجود اینکه تصور میشود؛ ریزش مو به طور غیر معمول اغلب در مردان شایع است؛ با درصد بالایی زنان نیز به آن دچار میشوند؛ و جالب است بدانید این عارضه در زنان، به اندازه مردان فراوانی دارد. با توجه به پیشگفتار مختصری که در ارتباط با رشد و ریزش مو در ابتدای این بحث نوشته شد؛ در ادامه میخواهیم به مدل ریزش موی هورمونی یا آندروژنیک در زنان بپردازیم و با علل و درمان آن آشنا شویم.
اگر متوجه شدید؛ موهایتان با سرعت بیشتری در حال کم حجم شدن (کم پشت شدن) است و ریزش غیر معمول آن موجب نگرانی شما شده؛ حتما باید این شرایط را پیگیری نمایید.
علائم ریزش مو آندروژنیک در زنان
در زنان هر نوع ریزش مویی ممکن است با عوامل هورمونی همراه باشد به ویژه اگر در سنین یائسگی ایجاد شود و یا در پی مصرف قرص های ضد بارداری به وجود آید. ریزش بیش از حد نرمال موها، کاهش حجم مو و ایجاد لکه های طاسی روی سر، از علائم ریزش موی آندروژنیک در زنان به شمار میآیند.
علل ریزش موی آندروژنیک
علل ریزش موی آندروژنیک در زنان
ریزش موی زنان چند علت متفاوت دارد. این عارضه اغلب پس از دوران یائسگی ایجاد میشود، بنابراین ممکن است تغییرات هورمونی فاکتوری موثر باشد. بعضی از زنان ممکن است ترکیبی از دو نوع الگوی ریزش موی زنانه داشته باشند. آلوپسی آندروژنیک در زنان به دلیل آندروژنها، یا همان هورمونهای مردانه، اتفاق میافتد که معمولاً مقدارشان بسیار محدود است.
عوامل گوناگونی میتوانند عامل آلوپسی آندروژنیک وابسته به فعالیتهای هورمونی باشند، از جمله کیست تخمدان، مصرف قرص ضدبارداری با آندروژن بالا، بارداری و یائسگی. همچنین در زنان نیز همانند مردان، هورمون DHT تا حدی باعث ریز شدن پیاز مو میشود.
آیا ریزش مو آندروژنیک در زنان قابل درمان است؟
ریزش مو آندروژنیک، چه در خانمها و چه در آقایان، قابل بازگشت نیست. داروهایی که برای درمان این عارضه استفاده میشود، تنها با هدف کند کردن روند ریزش و جبران بخشی از موهای از دست رفته خواهد بود. بروز نتایج ممکن است تا 12 ماه از زمان شروع درمان طول بکشد. لازم است مدت زیادی درمان را ادامه دهید تا از ریزش مجدد موها جلوگیری کنید.
برخی از راههای درمان ریزش مو در زنان
داروها
در برخی از موارد مصرف داروهایی مانند فیناستراید و روگین، میتواند ریزش مو را متوقف کند که حتما باید تحت نظر پزشک متخصص پوست و مو و به تجویز ایشان مورد استفاده قرار گیرند.
مزوتراپی
روش تزریقی مزوتراپی برای متوقف کردن ریزش مو و بهبود موهای نازک و کرکی ممکن است مناسب باشد. در این روش دارو و مواد تقویت کننده مو، به طور مستقیم در پوست سر تزریق میشوند.
پی آر پی
پی آر پی یا پلاسمای غنی از پلاکت که از نمونه خون خود فرد تهیه میشود نیز، آثار درخشانی در رفع ریزش مو دارد.
کاشت مو
تنها راه درمان قطعی آلوپسی آندروژنیک در مردان، کاشت مو است. اما در زنان معمولاً کاشت مو برای این شکل از طاسی کمی دشوار است. به دلیل این که آلوپسی آندروژنیک در زنان موجب طاسی بخشهایی از سر میشود و فسمتهای دیگر دست نخورده باقی میماند؛ مثل نواحی پشت سر که معمولا در پروسه کاشت مو به عنوان بانک مو از این نواحی استفاده میشود. فولیکولهای ناحیه بانک مو در مردان، نسبت به هورمونهای آندروژنیک مقاوم بوده و تراکم ایده آلی دارند.